Premiul special la Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească: „Lăudaţi pe Domnul!”, obţinut de Corul Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad

În prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la Palatul Patriarhiei din București a avut loc joi, 27 octombrie 2016, finala celei de a IX-a ediții a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească: „Lăudaţi pe Domnul! Moderatorul evenimentului a fost actorul Tomi Cristin de la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București.

Evenimentul a fost organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional, şi în parteneriat cu Radio România Muzical.

În cadrul Secţiunii  – Interpretare la această etapă naţională au participat şase coruri universitare, mixte sau de voci egale: Corul Bărbătesc Imnodia al Universității din București (Mitropolia Munteniei și Dobrogei); Corul Bărbătesc Universitar Mitropolitul Iosif Naniescu al Universității A. I. Cuza din Iași (Mitropolia Moldovei și Bucovinei); Corul de Cameră Psalmodia Varadiensis al Universității din Oradea (Mitropolia Ardealului); Corul de Cameră al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului); Corul Bărbătesc al Universității din Craiova (Mitropolia Olteniei); Corul Bărbătesc al Universității Aurel Vlaicu din Arad (Mitropolia Banatului) – dirijor: Arhid. Tiberiu Ardelean.

Aceste coruri au interpretat trei piese muzicale la alegere: o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică.

În urma jurizării, Patriarhul României a premiat corurile câştigătoare. Marele Premiu a fost acordat pentru două coruri: Corul Bărbătesc Universitar Mitropolitul Iosif Naniescu al Universității A. I. Cuza din Iași (reprezentând Mitropolia Moldovei și Bucovinei) şi Corul de Cameră al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (reprezentând Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului). Celelalte coruri participante au primit Premii speciale.

La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt intitulat „Muzica bisericească – izvor de bucurie şi formare duhovnicească. 

 „Festivalul-concurs contribuie la cultivarea comuniunii frăţeşti, iar tinerii descoperă în muzica bisericească un izvor nou de bucurie duhovnicească și de formare a personalității lor. Se evidențiază dimensiunea comunitară și educativă a muzicii bisericești, în contextul proclamării anului 2016, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”, a mărturisit Părintele Patriarh.

Totodată, corurile finaliste au dat răspunsurile la biserici și la mănăstiri din Bucureşti, în timpul Sfintei Liturghii, cu ocazia prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Cu acest prilej, tinerii au adus multă bucurie și speranță, devenind, prin muzica bisericească, mărturisitori ai credinței în societatea de azi.

dsc_0429-672x372 dsc_0427 dsc_0523 dsc_0535 dsc_0584

www.basilica.ro

Arhid. Asist. Univ. Drd. Tiberiu Ardelean