Corul Mixt „Sf. Maxim Mărturisitorul” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad

         

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Corul mixt al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad s-a înfiinţat în anul 1992. Primii membri ai corului din acea perioadă erau selecţionaţi dintre studenţii teologi care deja făceau parte din Corul de tineri al Catedralei Vechi din Arad. Acesta la rândul său, a luat fiinţă în toamna anului 1990 din iniţiativa părintelui Traian Micoroi şi cu Binecuvântarea Înaltpreasfinţitului TIMOTEI, coordonat fiind de prof. Mircea Buta, pe vremea aceea.

Libertatea adusă de evenimentele din decembrie 1989, a făcut posibil implicarea tinerilor iubitori de Dumnezeu din cadrul Bisericii Ortodoxe în slujirea efectivă şi susţinerea concretă a cântării bisericeşti.

Primul repertoriu abordat cu studenţii a fost cel al Cântărilor Liturgice şi apoi acela al colindelor.

După un efort destul de susţinut în însuşirea răspunsurilor liturgice pe patru voci, corul mixt al nou-înfiinţatei Facultăţi de Teologie, a început să cânte duminică de duminică la Sf. Liturghie la bisericuţa de pe strada Mihai Eminescu. Dragostea pentru această jertfă din partea lor s-a păstrat neschimbată de-a lungul celor aproape 25 de ani.

De-a lungul acestui sfert de secol, numărul studenţilor care au activat şi s-au format muzical şi duhovniceşte a depăşit 150 de absolvenţi. Marea lor majoritate au fost arădeni sau din judeţul Arad, dar şi studenţi care erau din alte judeţe şi activau în mod special pe perioada anului universitar

Încă de la început s-a avut intenţia şi dorinţa de a îmbogăţi şi promova înnoirea repertoriului liturgic prin adăugarea unui număr cât mai mare de compozitori din acest domeniu. Astfel, repertoriul a cuprins cântări din Sf. Liturghie de Gavriil Muzicescu, Nicolae Lungu, Ioan Hristu Danielescu, pr. Ioan Şerb, pr. Constantin Drăguşin, şi răspunsurile liturgice cu melodia notată de Trifon Lugojan.

Pe lângă acestea, formaţia a cântat şi multe zeci de pricesne specifice zonei din vestul ţării şi în acelaşi timp şi chinonice din repertoriul naţional.

De remarcat faptul că dintre membrii corului mixt „Sf. Maxim Mărturisitorul” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă arădene, 27 au devenit preoţi.

Chiar dacă scopul central al corului era promovarea şi susţinerea răspunsurilor la Sf. Liturghie, nu a fost neglijată de loc şi activitatea misionar- muzicală în mediul social. Astfel, corul a susţinut o dată sau de două ori pe an concerte de colinde în Sala Palatului Cultural, având contract de închiriere cu Filarmonica de Stat Arad. Corul a avut mai multe ieşiri misionare în cadrul Eparhiei, însoţind pe Înaltpreasfinţitul TIMOTEI cu ocazia zecilor de Sfinţiri de Biserici, Târnosiri, Simpozioane sau alte ocazii comemorative.

A cântat de mai multe ori în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, Alba-Iulia, Piatra-Neamţ, Deva şi Hunedoara. A însoţit de două ori pe Preafericitul Părinte Patriarh TEOCTIST în Ungaria şi a susţinut un recital de pricesne la Radio Bucureşti. De asemenea, a efectuat turnee misionar- artistice în Belgia şi Marea Britanie.

Corul mixt al Facultăţii de Teologie din Arad, a participat majoritatea acţiunilor festive ale Universităţii „Aurel Vlaicu”, cu diferite ocazii, cum ar fi: primirea de oaspeţi din străinătate sau înmânarea unor înalte titluri, de exemplu Senator de onoare al Universităţii noatre sau Doctor Honoris Causa.

Studenţii care au făcut parte din cor, au organizat pe parcursul vacanţelor universitare mai multe tabere cu caracter duhovnicesc şi muzical. Acestea s-au desfăşurat la Căsoaia, la Mânăstirea Brâncoveanu, la Sasca-Montană şi o tabără cu participare internaţională la Moneasa.

Nu putem să nu amintim aici şi jerfelnicia coriştilor din ajunul Naşterii Domnului, când… cu o consecvenţă demnă de invidiat, corul se deplasează an de an, de la reşedinţa Întâi-Stătătorului Arhiepiscopiei noastre la spitalele din municipiu cu dulciuri, fructe şi… în timp ce unii corişti intră prin saloane şi le oferă bolnavilor, corul cântă colinde despre marea sărbătoare creştină din luna decembrie.

Formaţia a realizat şi patru CD-uri cu repertoriu de Crăciun care s-au vândut cu ocazia concertelor susţinute la Filarmonica de Stat.

Printre absolvenţii teologi care au făcut practică şi au dirijat această formaţie, amintim aici pe: Arhid. Tiberiu Ardelean, Pr. Nicolae Vlad, Pr. Raul Moţ, Pr. Gabriel Streulea, Prof. Dan Crişan şi alţii.