Primul doctor din Biserica Ortodoxă Sârbă al Școlii doctorale din Arad

      Comments Off on Primul doctor din Biserica Ortodoxă Sârbă al Școlii doctorale din Arad

În ziua de 6 septembrie 2018, în prezența Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a Preasfințitului Părinte Dr. Lukian, Episcop sârb de Budapesta și administrator de Timișoara, a Preasfințitului Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, precum și a Consulului sârb din Timișoara, a altor demnitari și a unei audiențe numeroase, Vicarul-administrativ al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara, preotul Marinco Marcov și-a susținut teza de doctorat în domeniul Dreptului Bisericesc. Cercetarea sa a fost pusă sub titlul: „Originile Dreptului scris în Biserica Ortodoxă Sârbă. Studiu istoric-canonic”, fiind astfel prima teză de doctorat a școlii teologice arădene elaborată de un etnic sârb.

Comisia a fost formată din următorii Părinți profesori: Dr. Cristinel Ioja, președinte, Dr. Constantin Rus, coordonatorul lucrării, iar ca membri: Dr. Marius Țepelea, de la Facultatea de Teologie din Oradea, Dr. Irimie Marga, de la Facultatea de Teologie din Sibiu și Dr. Georgică Grigoriță, de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din București.

Din referatul coordonatorului s-au reținut următoarele: „Valoarea teoretică a lucrării constă în faptul că ne familiarizează cu metodele și principiile de interpretare a Dreptului scris în Biserica Ortodoxă Sârbă. Pe de altă parte, lucrarea ne familiarizează cu aplicarea practică a principiilor fundamentale canonice de organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe în contextul provocărilor actuale, aşa cum reies acestea din tratarea subiectului. Valoarea aplicativă a lucrării se descoperă prin raportarea rezultatelor cercetării la evaluarea contextului istoric actual, întrucât reprezintă un ghid al înţelegerii acestei opere, deschisă dialogului dar în acelaşi timp consecventă în a-şi afirma apostolicitatea şi integritatea învăţăturii dogmatice, canonice şi liturgice cu Biserica Ecumenică a Răsăritului”.

În urma deliberării comisiei, candidatul a fost declarat doctor în teologie, acesta depunând apoi și jurământul.

Părintele decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, a mulțumit ierarhilor pentru prezență, adresând un cuvânt special PS Lukian, prin care s-a evidențiat faptul că și prin această fericită ocazie se dă mărturie de faptul că cele două Biserici surori au o istorie comună care ne leagă dar care ne și responsabilizează în mărturisirea Evangheliei lui Hristos în fața lumii polarizate de astăzi.

ÎPS Timotei a mulțumit PS Lukian pentru prezență, manifestându-și bucuria de a fi împreună în această zi specială, felicitându-l și pe Părintele Marinco Marcov pentru contribuția științifică prezentată, pentru care a și primit titlul academic de doctor în teologie.

La final, PS Lukian a adresat câteva cuvinte de mulțumire și felicitare ÎPS Timotei, cât și Facultății de Teologie din Arad, pentru acest frumos eveniment academic, apreciind contribuția noului doctor în teologie, ca una ce aruncă încă o punte de înțelegere și cunoaștere în ceea ce privește viața Bisericii Ortodoxe sârbești.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu