Corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a participat la Festivalul coral „Timotei Popovici” de la Marga, județul Caraș-Severin

      Comments Off on Corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a participat la Festivalul coral „Timotei Popovici” de la Marga, județul Caraș-Severin

Sâmbătă, 12 mai, în sala de spectacole a Casei de Cultură „Dumbrăviţa” din Marga s-a desfășurat festivalul închinat celui mai prolific compozitor de muzică corală pentru copii și tineret, Timotei Popovici.

Primul festival coral pentru copii şi tineret din România, care a debutat în comuna Marga – judeţul Caraş-Severin, în anul 1982, a ajuns anul acesta la cea de-a 36-a ediție.

La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului care a subliniat că această ediție a festivalului în anul centenar al Marii Uniri a fost o reușită din toate punctele de vedere. „Am fost în Betleemul unde în urmă cu 36 de ani s-a născut acest festival și ne bucurăm că au venit coruri din întreg Banatul, din Arhiepiscopia Timișoarei, din Arhiepiscopia Aradului și din Episcopia noastră, coruri de copii, de tineret, coruri mixte și coruri bărbătești, astfel încât am avut o ediție reușită din toate punctele de vedere. Credem că cei care au ascultat aceste cântări religioase și patriotice au plecat mulțumiți la casele lor, cu gândul ca pe mai departe să păstrăm unitatea de credință și de neam, unitatea dintre noi românii creștini ortodocși.”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Corul bărbătesc „Atanasie Lipovan” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, condus de Arhid. Asist. Univ. Drd. Tiberiu Ardelean, a prezentat publicului prezent un mănunchi de piese religioase, patriotice și folclorice, care au reliefat simțămintele de credință și de neam în acord cu anul centenar, a celor prezenți.

Deşi a activat cea mai mare parte a vieţii la Sibiu, Timotei Popovici este bănățean, cu origini în localitatea Tincova, judeţul Caraş-Severin. El s-a născut la 20 august 1870, a fost preot, pedagog și compozitor român, alcătuind numeroase compoziții laice și religioase, pentru cor de copii, coruri școlare, coruri pe trei voci și bărbătești.

Arhid. Asist. Univ. Drd. Tiberiu Ardelean