Sfinții Trei Ierarhi sărbătoriți de școlile teologice arădene

      Comments Off on Sfinții Trei Ierarhi sărbătoriți de școlile teologice arădene

Pomenirea Sfinților Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan, a constituit și anul acesta prilej de sărbătoare pentru școlile teologice din eparhia Aradului, ca de altfel pentru toate școlile teologice din cuprinsul Patriarhiei Române.

Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, în Catedrala Veche, fiind precedată de slujba Utreniei. Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie, Pr. Prof. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic din Arad, Pr. Conf. Univ. Dr. Teofan Mada, vicar administrativ, Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Arhid. Asist. Univ. Drd. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, precum și ceilalți profesori ai facultății și seminarului.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Biserica și școala în viața și scrierile Sfinților Trei Ierarhi”, cu referire la școlile teologice al Bisericii Ortodoxe Române, în general și în special a celor arădene.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Florin Avram, a fost hirotonit întru preot, pe seama parohiei Prunișor, Protopopiatul Sebiș, iar la sfârșitul sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei l-a hirotesit duhovnic.

Răspunsurile liturgice au fost date de către studenții teologi și elevii seminariști conduși de Conf. Univ. Dr. Mircea Buta, Prof. Adrian Bugyi și Prof. Marius Lăscoiu-Martin.

În cadrul aceleiași slujbe, Chiriarhul arădean a hirotesit întru protosinghel pe Preacuviosul Părinte Dr. Nicolae Tang, lector universitar și întru iconom stavrofor pe Părintele Vlad-Sergiu Sandu, profesor la Seminarul Teologic arădean.

După acest moment, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de soborul de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de pomenire pentru ierarhii, dascălii, studenții și ostenitorii școlilor teologice arădene.

La finalul Sfintei Liturghii, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie a adresat cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru purtarea de grijă și atenția deosebită, acordate celor două școli de teologie din eparhia pe care o conduce.

După aceasta au urmat activitățile academice și artistice care s-au desfășurat în Aula Facultății de Teologie. La prezidiul manifestării s-au aflat: Înaltpreasfințitul Dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Prof. Univ. Dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul facultății și Pr. Prof. Pompiliu Gavra, directorul seminarului.

Programul religios-cultural a continuat cu susținerea unei disertații susținută de către Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Rus, directorul Școlii doctorale.

A urmat un scurt moment artistic în care au fost recitate, de către elevii seminariști, trei texte emblematice din cei trei mari părinți sărbătoriți, intercalate de trei piese corale interpretate  de corala bărbătească a facultății, condusă de Arhid. Asist. Univ. Drd. Tiberiu Ardelean.

În cadrul aceleași manifestări a fost lansat și Anuarul Facultății de Teologie, care cuprinde valoroase studii și contribuții științifice ale cadrelor didactice din Facultatea de Teologie arădeană, precum și o cronică a evenimentelor care au avut loc în anul universitar 2016-2017.

Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang