Părintele Arhidiacon Caius Cuţaru a primit treapta preoţiei în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite în noua biserică din cartierul arădean Şega II

      Comments Off on Părintele Arhidiacon Caius Cuţaru a primit treapta preoţiei în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite în noua biserică din cartierul arădean Şega II

Așteptarea de peste două decenii a credincioșilor ortodocși din cartierul arădean ,,Aurel Vlaicu”, pentru construirea unei biserici parohiale, se conturează acum într-o mare bucurie. Aceasta pentru că în ziua de 2 Aprilie 2017 acest monumental edificiu, o adevărată catedrală închinată martirilor neamului, și-a deschis porțile spre a-și dezvălui splendoarea și măreția, primind acum haina de har a sfințirii lucrărilor interioare. Slujba a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, începând cu orele dimineții și s-a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii.

Astfel, la momentul sosirii ÎPS Timotei a fost întâmpinat de către părintele Protopop al Aradului, pr. Flavius Petcuț, înconjurat de un sobor de preoți, cărora li s-au alăturat un număr mare de credincioși. În cuvântul de beneventare adresat de Părintele Protopop s-a evidențiat bucuria inaugurării unui edificiu impunător ce este așezat în apropierea cimitirului unde odihnesc marii corifei ai unirii din 1918, noua biserică fiind închinată tocmai martirilor neamului.

ÎPS Arhiepiscop Timotei a mulțumit pentru invitație și a continuat ideea enunțată de antevorbitor reliefând faptul că, inițial, la momentul demarării post-decembriste a acestui proiect s-a intenționat ca această biserică să devină catedrala episcopală, tocmai de aceea construcția are acum o monumentalitate deosebită.

După aceste cuvinte de salut a urmat rânduiala sfințirii interioarelor în care se vor săvârși sfintele slujbe.

La momentul cuvenit, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru preot pe Preacucernicul Arhidiacon Conf. Univ. Dr. Caius Cuțaru, pe seama parohiei Arad-Gai.

Cuvântul de învățătură al Chiriarhului a fost pus sub titlul “Treptele valorilor omeneşti” (cf. Evr. 9; Gal. 3; Mc. 10; Lc. 7), înţelegând ierarhizarea atât a celor materiale cât şi a celor spirituale care este adesea diferită, drept care cere buna lor cunoaştere. Săptămâna încheiată prin slujirea Canonului celui Mare ca şi a Acatistului Bunei Vestiri a ajutat la această cunoaştere ca şi pilda vieţii Sfintei Maria Egipteanca, pomenită în sinaxarul zilei de 1 Aprilie. Citirile duminicale arată din nou, amintind învăţăturile duminicii precedente, valoarea urcuşului spiritual prin împărtăşirea din jertfa Mântuitorului cu dragostea măsurată de smerenie şi care împreună dau fiecăruia locul meritat în comuniunea cu Dumnezeu şi totodată cu semenii, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele profesor Caius Cuțaru a primit darul duhovniciei și rangul de iconom stavrofor.

Pr. Lect. Univ. Dr. Filip Albu